Debrecenben két irodaház még idén elkészül. Egy különleges projektet halasztanak

Design&build 2021-04-13

A járvány miatt újragondolják az egykori Magyar Gördülőcsapágy Művek (MGM) régi üzemcsarnokainak modern irodaházzá alakítását – tájékoztatta a Cívishírt a beruházó Dryvit Profi Kft. bérbeadási és üzemeltetési igazgatója.

Krizsán Gábor elmondta: az eredeti tervek szerint a mintegy 8 milliárd forintos beruházás egyes ütemét 2021-ben szerették volna átadni. A járvány miatt azonban a cég újragondolta a stratégiáját, és erőforrásait két másik projektre, az Agora Irodaház kettes ütemére és a Galamb utca 16. szám alatti egykori Magyar Telekom székház átépítésére fordítják.

– Egy évvel eltoltuk a projektet, és ha azt a piaci igényt tapasztaljuk, ami korábban jellemző volt, akkor akár már az év végén elkezdődhet a kivitelezés. Jelenleg azonban a pandémia több szempontból is károsan érintette az irodapiacot. Egyrészt vannak olyan kisebb cégek, amelyek teljesen eltűntek, felszámolták a tevékenységüket, holott korábban még a bővülést tervezték. A nagyobb bérlők pedig „meghúzzák a nadrágszíjat”, azaz kisebb területet bérelnek. Aki eddig 10 ezer négyzetméterért fizetett, most már megelégszik 6-7 ezer négyzetméterrel is – hangsúlyozta Krizsán Gábor.

Krizsán Gábor szerint ez a folyamat várhatóan a következő időszakban is fennmarad, viszont a korlátozások folyamatos feloldásával ismét új bérlők jelenhetnek meg a debreceni ingatlanpiacon. Megjegyezte ugyanakkor, hogy a vírus miatti kedvezőtlen trend alól kivétel az Agora Irodaház egyes üteme, amely remek elhelyezkedésének és kiváló üzemeltetésének köszönhetően nagyon népszerű, az irodák csaknem kilencven százalékát már bérbe adták.

Különleges hangulat: gyárból irodaház

A D-Loft Irodaházat a Dryvit Profi az MGM 1952-ben átadott épületegyüttesének teljes átalakításával valósítja meg. A régi gyártócsarnokokat két lépcsőben újítják fel. Az első ütemben 20 ezer négyzetméteren alakítanak ki irodákat, éttermet, továbbá építenek egy ezer négyzetméteres szerverközpontot, amely a nemzetközi vállalatok számára is vonzóvá teheti a fejlesztést. A második ütemben újabb 20 ezer négyzetméteren létesítenek majd irodákat, így összesen 2500-3000 ember kulturált munkahelyét teremtik meg.

Két irodaház még idén elkészül

Krizsán Gábor a Dryvit Profi jelenleg futó két debreceni beruházásáról elmondta: a Galamb utcán egy 2100 négyzetméteres épület teljes átépítésével a hazai kis- és közepes vállalkozások számára létesítenek irodákat. A mintegy 500 millió forintos fejlesztés a tervek szerint szeptemberre fejeződik be. Emellett gőzerővel épül a belvárosi, Barna utcai Agora Irodaház második üteme is, amellyel elsősorban a külföldi cégeket célozzák meg. A 2,5 milliárd forintos projekt jelenleg szerkezetkész állapotban van, és az eredeti terveknek megfelelően még idén beköltözhetnek az első bérlők.

Fotó: iroda.hu

Partnereink