X

Hírfigyelő feliratkozás

Érdekli az ingatlanpiac? Iratkozzon fel napi hírfigyelőnkre, hogy első kézből értesülhessen a legfontosabb hírekről, eseményekről.

Aki lemarad, az kimarad!

Napi hírfigyelő feliratkozás

Érdekli az ingatlanpiac? Iratkozzon fel naponta megjelenő hírlevelünkre, hogy első kézből értesüljön a piac híreiről, eseményeiről. Kérjük töltsön ki minden mezőt a sikeres feliratkozáshoz.

 

Ön szerint másnak is érdekes lehet ez a cikk?

Töltse ki az űrlapot, és küldje el e-mailben!

Véleményed szerint másnak is érdekes lehet a rendezvény?

Töltsd ki az itt található űrlapot, hogy elküldhesd emailben!

Regisztráció az Arcképcsarnokba

Szerepelni szeretne az ingatlanpiaci Arcképcsarnokban? Küldje el regisztrációs kérelmét az alábbi adatlap kitöltésével. A *-gal jelölt mezők kitöltése kötelező!

Adatmódosítás

Szeretné az itt található adatokat módosítani? Kérjük írjon üzenetet munkatársunknak, aki elvégzi a kért módosításokat.

Kapcsolatfelvétel

Vegye fel a kapcsolatot vele:

Ennek elfogadása azt jelenti, hogy hozzájárulásodat adod ahhoz, hogy naponta hírlevelet küldjünk neked a legfontosabb ingatlanpiaci hírekről, e célból hozzájárulsz az ehhez szükséges személyes adataid kezeléséhez. Adatait a hozzájárulásod alapján a hírlevelek küldése céljából kezeljük. Az adatkezelés jogalapja a hozzájárulásod megadása. Az adataid törlési határideje: a leiratkozásoddal egyidőben.


Az adatkezelő és elérhetőségei:
ingatlan.com Zrt.
1016 Budapest, Mészáros utca 58. A. ép.,
Adatvédelmi tisztviselő elérhetősége:
Balogh László
+36 1 237 2060 (munkanapokon 10.00-17.00),
segitunk@ingatlan.com


Az EU Általános Adatvédelmi Rendelete alapján hozzáférést kérhetsz személyes adataidhoz, kérheted azok helyesbítését, törlését, vagy az adatkezelés korlátozását, illetve automatizált adatkezelés esetén kérheted hogy az általad rendelkezésre bocsátott adatokat az ingatlan.com Zrt. tagolt, széles körben használt, géppel olvasható formátumban számodra átadja. A személyes adatkezelésre vonatkozó hozzájárulásodat bármikor visszavonhatod; ez nem érinti a visszavont hozzájárulás előtt végzett adatkezelés jogszerűségét. Az adatokhoz bizonyos esetben további cégek is hozzáférhetnek, erről pontos tájékoztatást Adatvédelmi Szabályzatunkban találsz. Vizsgálatot kezdeményezhetsz a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóságnál arra hivatkozással, hogy személyes adatok kezelésével kapcsolatban jogsérelem következett be, vagy annak közvetlen veszélye fennáll.
A NAIH elérhetősége: www.naih.hu.

Mire számítanak az ingatlanpiaci szereplők 2019-ben Magyarországon?

2019. Január 10. Urbanisztika
A realista.hu megkérdezte a hazai kereskedelmi ingatlanpiac legfontosabb szereplőit, hogy mire számítanak az idei évben. Úgy tűnik, hogy a piac továbbra is optimista, a folyamatos kereslet és fejlesztési intenzitás, valamint az alacsony üresedési ráta mellett növekvő bérleti díjakkal és a kivitelezési határidők kitolódásával számolnak. Az építőipari adottságok – mint a kapacitáshiány és a jelentős költségek – továbbra is jelentős mértékben befolyásolják a beruházásokat. 1. rész

Nemes Rudolf, a CTP country managere

2019 erős év lesz az ingatlanfejlesztők számára, épp úgy, mint az elmúlt 2 év, azzal a különbséggel, hogy az építőipari költségek emelkedése visszafogottabb lesz, ugyanis a piaci szereplők megtanultak alkalmazkodni a kapacitási korlátokhoz, és különös figyelmet fordítanak a szükségletekre a projektek tervezésekor.

A bérleti díjak további emelkedésére számítunk minden szegmensben, így a számunkra meghatározó raktár/ipari ingatlan piacon is, ahol több spekulatív alapú fejlesztés elindítását alapozza meg ez a tendencia az előttünk álló évben. A lakásárak emelkedésének üteme lassulni fog, ugyanis az elmúlt években látott drágulás üteme nem volt makrogazdaságilag teljesen indokolt. Összességében egy nagyon pozitív év – és talán a jelen növekedési ciklus utolsó ennyire erős éve – előtt állunk.

Ágházi Gyula, a Gránit Pólus Csoport vezérigazgatója

Az ingatlanpiaci konjunktúra idén tovább folytatódik, ugyanakkor nem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy az állami beruházások továbbra is árfelhajtó hatást jelentenek az előállítási költségek tekintetében. 2015-höz képest 65-70%-al magasabb bekerülési költséggel kell számolni egy fejlesztőnek.

Jótékony hatással lenne a bevásárlóközpontok fejlesztésének esetében a „plaza stop” kormányzati újragondolása. Bár a jelenlegi tulajdonosok működési szempontból biztonságban tudhatják magukat, nő a vásárlói kedv, nő a forgalom, emelkednek a bérleti díjak, kimagaslóan magas a bérbeadottság szintje, az EURO árfolyam pedig stabilizálódott, így a bérlők jól kiszámítható pályán mozognak, mégis jelentős kereskedelmi terület-bővítés lenne indokolt.

Az irodafejlesztések tekintetében is stabil növekedést várok, hisz nő a külföldi cégek Magyarország iránti érdeklődése. Ma Budapesten, 5.000 négyzetméternél nagyobb, A kategóriás, kiadó irodát találni igen nehéz. Üdvözöljük a kormányzat jelentős infrastrukturális fejlesztési programját, hisz annak ellenére, hogy kapacitás elvonó és árfelhajtó hatása nem vitatható, Budapestet továbbra is az európai ingatlanpiac és üzleti élet érdeklődésének homlokterébe tartja.

Árendás Gergely, a Porperty Market ügyvezető igazgatója

2019-ben a BudaPart-beruházás mérföldkőhöz érkezik: idén a BudaPart Otthonok első ütemei, valamint az év legvégén a BudaPart GATE irodaház is átadásra kerülnek, ezzel párhuzamosan az ehhez szükséges infrastruktúrát is átadjuk a tulajdonosok és irodabérlők részére. Általánosságban pedig ebben az évben az átadásokon, a futó beruházások befejezésén lesz a fő hangsúly a szektorban, de a jelenleg is igen aktív keresleti piacon a jól pozícionált irodaházak és lakóépületek, a befektetési célú ingatlanok iránt erős maradhat a kereslet.

A új lakások áfájának változása miatt ezen az alpiacon az új projektek száma várhatóan jelentősen csökkenni fog. Az irodafejlesztések piacán a kereslet nagyon erős, de a kivitelezési költségek növekedési üteme meghaladta az elmúlt években a bérleti díjak növekedését, itt ez a feszültség okozza a legnagyobb kihívást az új projektek előkészítésében. A BudaPart fejlesztőjeként az idén a BudaPart City irodaház és a BudaPart Otthonok „E” épületének építését tervezzük megkezdeni, és folyamatosan dolgozunk a következő projektek előkészítésén is.

Nagy Viktor, az IMMOFINANZ country managere

Magyarország az IMMOFINANZ egyik legfontosabb piaca, és hosszú távú befektetőként vagyunk jelen az országban. Az ingatlanpiac olyan iparág, amely hosszú távú elkötelezettséget követel meg, így mi továbbra is beruházásokat hajtunk végre ingatlanjainkhoz kapcsolódóan, hogy megtartsuk azok magas színvonalát. Egy folyamatosan növekvő pályán vagyunk. Számunkra leginkább a bővülés és a szolgáltatások magas színvonalának megtartása van napirenden mind a kiskereskedelmi, mind az irodapiacon. 

A bérlők számára két dolog fontos: egyrészt költséghatékony megoldásokat keresnek irodáik bérlésére, másrészt pedig maguk az irodák is fontos szerepet játszanak a munkavállalók bevonzása és megtartása terén. Ezért nem csak a számok érdekesek, hanem az emberi kapcsolatok, a közösségi élmények és a work-life balance megteremtése is az irodaházakon belül. Egyre fontosabb – és ezt látjuk a myhive márkánkon keresztül is –, hogy a bérlők jól érezzék magukat az irodaházban, megkönnyítsük a mindennapi életüket a myhive szolgáltatásokkal és ezáltal az alkalmazottak is szeressenek ott dolgozni.

Székely Ádám, az InfoGroup ügyvezető igazgatója

A kereskedelmi ingatlanpiac bérleti díjszínvonalának további emelkedésére számíthatunk 2019-ben is, hiszen az erős gazdasági teljesítmény várakozásaink szerint mind az ipari, mind pedig a szolgáltató szektorban fennmarad. Az erős kereslet és a szűkös kínálat a bérleti díjak növekedését, a kihasználtság folyamatosan magas és az üresedési ráta alacsony szintjét indukálja.

A fejlesztések megvalósíthatóságának 3 fő tényezője közül (kivitelezés, finanszírozás, hasznosítás) várakozásaink szerint egyedül a kivitelezési fronton nézhetnek a fejlesztők nehézségek elé. A kivitelezési piac volatilitása, az árak és vállalási határidők kiszámíthatatlansága bizonyos tervezett fejlesztéseket halaszthat. Az átadási határidők folyamatos csúszását, és ennek hatékony kezelését tartjuk a 2019-es év legnagyobb kihívásának.

Török Árpád, a TriGranit vezérigazgatója

A várakozásoknak megfelelően a 2018-as évben egy nagyobb átadási hullám valósult meg a budapesti ingatlanpiacon, ami rekord nagyságú, mintegy 250 ezer négyzetméternyi A-kategóriás irodaállomány bővülést hozott, miközben 2018 harmadik negyedévében az erős kereslet hatására az üresedési ráta rekord alacsonyra, 6,8 %-os szintre csökkent. Ez az ütem 2019-ben lassulni látszik: a jelenleg kivitelezés alatt álló mintegy félmillió négyzetméternyi modern irodaállományból várhatóan körülbelül 130 000 négyzetmétert adnak át idén, a nagyobb volumenű átadások 2020-2021-re várhatóak, ez pedig a jelenlegi irodapiaci kereslet mellett az üresedési ráta további csökkenését hozhatja.

Az idén a szerkezeti kivitelezés fázisába lépő Millennium Gardens irodaházunk is 2020-ban kerül majd átadásra. Hosszú távon egyébként ez a növekedési ütem jóval egészségesebb és hosszú távon is fenntartható lehet. Mindezt persze nagyban befolyásolják a világpiaci események – előbb-utóbb el fog indulni egy korrekció a piacon, ami ugyan nem fogja elérni a 2008-as szintet, de lassítani fogja a piacokat. Magyarországon továbbá nagy kérdés, hogy a jelenleg tapasztalható jelentős építőipari kapacitáshiány és prognosztizált áremelkedés milyen mértékben lassítja vagy módosítja a beruházásokat.

A befektetések tekintetében – ahogyan azt korábban is prognosztizáltam – az utóbbi 3 évben az éves befektetési volumen közel azonos szinten mozgott, 2018-ban pedig nem növekedett: a 2017-es 1,9 milliárd euróhoz képest 2018-ban összesen 1,8 milliárd eurót tett ki, ami főként (46%-ban) az irodapiacon, másodsorban (39%-ban) pedig a kiskereskedelmi ingatlanok piacán jött létre.

Noah Steinberg, a Wing Zrt. elnök-vezérigazgatója

Az elmúlt években bekövetkezett ingatlanpiaci bővülés az előrejelzések és a piaci trendek alapján a 2019-es évben is tovább folytatódhat, így például a hazai iroda-, illetve a lakáskínálat is tovább bővül. A WING a magyar ingatlanpiac vezető, magyar magántulajdonban lévő vállalkozásaként 2018-ban kiemelkedően aktív évet zárt és számos új, a budapesti ingatlanpiacot jelentős mértékben meghatározó fejlesztést valósított meg.

Olyan nagyszabású projektek kötődtek a cég nevéhez, mint az új Telekom székház, az ország legmodernebb és legnagyobb egy épülettömbben megvalósult új irodaháza; az Ericsson-székház, az ország legmodernebb irodaháza; hazánk első, közvetlen terminál összeköttetéssel rendelkező repülőtéri szállodája, az ibis Styles Budapest Airport Hotel, valamint a WIZZ Air repülési oktatóközpontja. 

Célunk, hogy ez a lendület 2019-ben se törjön meg, hogy továbbra is őrizzük vezető szerepünket a hazai ingatlanpiacon és számos új beruházással járuljunk hozzá a főváros fejlődéséhez. Már folyamatban lévő projektjeink az evosoft-Siemens új székháza a Duna-parton, a Liberty Irodaház és a Kassák Residence lakópark, amelyek mellett további projektek indítását tervezzük az idei évben. Összességben pozitívnak értékelem a hazai ingatlanpiac helyzetét, hiszen a beruházások új munkahelyeket teremtenek, 21. századi igényeket kielégítő iroda és lakótereket hoznak létre, illetve tovább növelik az ország versenyképességét és vonzerejét.

Tóth Mariann, a HB Reavis Hungary bérbeadási igazgatója

Az új évben is pozitív hangulatú a budapesti irodapiac, továbbra is erős bérlői és fejlesztői aktivitásra számítunk. 2019-ben közel 100.000 négyzetméternyi új irodaterület jelenik meg a piacon, míg 2020-ban ennek több mint a duplája kerülhet átadásra. Ebben az évben az üresedési ráta további csökkenését várjuk, a fordulópontot pedig az új irodák piacra kerülése jelenti majd várhatóan az év második felétől.  

A bérleti díjak néhány éve tartó emelkedése most sem áll meg, idén azonban egy kisebb mértékű növekedéssel számolunk. Az Agora Budapest projektünk iránt is jelentős a bérlői aktivitás, főleg a nagyobb területet igénylő bérlők érdeklődését tapasztaljuk.

Fotó:  ZGPhotography / shutterstock.com

A 2. rész itt olvasható.

Média forrás: realista.hu
A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!

Mire számítanak az ingatlanpiaci szereplők 2019-ben Magyarországon?

A realista.hu megkérdezte a hazai kereskedelmi ingatlanpiac legfontosabb szereplőit, hogy mire számítanak az idei évben. Úgy tűnik, hogy a piac továbbra is optimista, a folyamatos kereslet és fejlesztési intenzitás, valamint az alacsony üresedési ráta mellett növekvő bérleti díjakkal és a kivitelezési határidők kitolódásával számolnak. Az építőipari adottságok – mint a kapacitáshiány és a jelentős költségek – továbbra is jelentős mértékben befolyásolják a beruházásokat. 1. rész

Nemes Rudolf, a CTP country managere

2019 erős év lesz az ingatlanfejlesztők számára, épp úgy, mint az elmúlt 2 év, azzal a különbséggel, hogy az építőipari költségek emelkedése visszafogottabb lesz, ugyanis a piaci szereplők megtanultak alkalmazkodni a kapacitási korlátokhoz, és különös figyelmet fordítanak a szükségletekre a projektek tervezésekor.

A bérleti díjak további emelkedésére számítunk minden szegmensben, így a számunkra meghatározó raktár/ipari ingatlan piacon is, ahol több spekulatív alapú fejlesztés elindítását alapozza meg ez a tendencia az előttünk álló évben. A lakásárak emelkedésének üteme lassulni fog, ugyanis az elmúlt években látott drágulás üteme nem volt makrogazdaságilag teljesen indokolt. Összességében egy nagyon pozitív év – és talán a jelen növekedési ciklus utolsó ennyire erős éve – előtt állunk.

Ágházi Gyula, a Gránit Pólus Csoport vezérigazgatója

Az ingatlanpiaci konjunktúra idén tovább folytatódik, ugyanakkor nem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy az állami beruházások továbbra is árfelhajtó hatást jelentenek az előállítási költségek tekintetében. 2015-höz képest 65-70%-al magasabb bekerülési költséggel kell számolni egy fejlesztőnek.

Jótékony hatással lenne a bevásárlóközpontok fejlesztésének esetében a „plaza stop” kormányzati újragondolása. Bár a jelenlegi tulajdonosok működési szempontból biztonságban tudhatják magukat, nő a vásárlói kedv, nő a forgalom, emelkednek a bérleti díjak, kimagaslóan magas a bérbeadottság szintje, az EURO árfolyam pedig stabilizálódott, így a bérlők jól kiszámítható pályán mozognak, mégis jelentős kereskedelmi terület-bővítés lenne indokolt.

Az irodafejlesztések tekintetében is stabil növekedést várok, hisz nő a külföldi cégek Magyarország iránti érdeklődése. Ma Budapesten, 5.000 négyzetméternél nagyobb, A kategóriás, kiadó irodát találni igen nehéz. Üdvözöljük a kormányzat jelentős infrastrukturális fejlesztési programját, hisz annak ellenére, hogy kapacitás elvonó és árfelhajtó hatása nem vitatható, Budapestet továbbra is az európai ingatlanpiac és üzleti élet érdeklődésének homlokterébe tartja.

Árendás Gergely, a Porperty Market ügyvezető igazgatója

2019-ben a BudaPart-beruházás mérföldkőhöz érkezik: idén a BudaPart Otthonok első ütemei, valamint az év legvégén a BudaPart GATE irodaház is átadásra kerülnek, ezzel párhuzamosan az ehhez szükséges infrastruktúrát is átadjuk a tulajdonosok és irodabérlők részére. Általánosságban pedig ebben az évben az átadásokon, a futó beruházások befejezésén lesz a fő hangsúly a szektorban, de a jelenleg is igen aktív keresleti piacon a jól pozícionált irodaházak és lakóépületek, a befektetési célú ingatlanok iránt erős maradhat a kereslet.

A új lakások áfájának változása miatt ezen az alpiacon az új projektek száma várhatóan jelentősen csökkenni fog. Az irodafejlesztések piacán a kereslet nagyon erős, de a kivitelezési költségek növekedési üteme meghaladta az elmúlt években a bérleti díjak növekedését, itt ez a feszültség okozza a legnagyobb kihívást az új projektek előkészítésében. A BudaPart fejlesztőjeként az idén a BudaPart City irodaház és a BudaPart Otthonok „E” épületének építését tervezzük megkezdeni, és folyamatosan dolgozunk a következő projektek előkészítésén is.

Nagy Viktor, az IMMOFINANZ country managere

Magyarország az IMMOFINANZ egyik legfontosabb piaca, és hosszú távú befektetőként vagyunk jelen az országban. Az ingatlanpiac olyan iparág, amely hosszú távú elkötelezettséget követel meg, így mi továbbra is beruházásokat hajtunk végre ingatlanjainkhoz kapcsolódóan, hogy megtartsuk azok magas színvonalát. Egy folyamatosan növekvő pályán vagyunk. Számunkra leginkább a bővülés és a szolgáltatások magas színvonalának megtartása van napirenden mind a kiskereskedelmi, mind az irodapiacon. 

A bérlők számára két dolog fontos: egyrészt költséghatékony megoldásokat keresnek irodáik bérlésére, másrészt pedig maguk az irodák is fontos szerepet játszanak a munkavállalók bevonzása és megtartása terén. Ezért nem csak a számok érdekesek, hanem az emberi kapcsolatok, a közösségi élmények és a work-life balance megteremtése is az irodaházakon belül. Egyre fontosabb – és ezt látjuk a myhive márkánkon keresztül is –, hogy a bérlők jól érezzék magukat az irodaházban, megkönnyítsük a mindennapi életüket a myhive szolgáltatásokkal és ezáltal az alkalmazottak is szeressenek ott dolgozni.

Székely Ádám, az InfoGroup ügyvezető igazgatója

A kereskedelmi ingatlanpiac bérleti díjszínvonalának további emelkedésére számíthatunk 2019-ben is, hiszen az erős gazdasági teljesítmény várakozásaink szerint mind az ipari, mind pedig a szolgáltató szektorban fennmarad. Az erős kereslet és a szűkös kínálat a bérleti díjak növekedését, a kihasználtság folyamatosan magas és az üresedési ráta alacsony szintjét indukálja.

A fejlesztések megvalósíthatóságának 3 fő tényezője közül (kivitelezés, finanszírozás, hasznosítás) várakozásaink szerint egyedül a kivitelezési fronton nézhetnek a fejlesztők nehézségek elé. A kivitelezési piac volatilitása, az árak és vállalási határidők kiszámíthatatlansága bizonyos tervezett fejlesztéseket halaszthat. Az átadási határidők folyamatos csúszását, és ennek hatékony kezelését tartjuk a 2019-es év legnagyobb kihívásának.

Török Árpád, a TriGranit vezérigazgatója

A várakozásoknak megfelelően a 2018-as évben egy nagyobb átadási hullám valósult meg a budapesti ingatlanpiacon, ami rekord nagyságú, mintegy 250 ezer négyzetméternyi A-kategóriás irodaállomány bővülést hozott, miközben 2018 harmadik negyedévében az erős kereslet hatására az üresedési ráta rekord alacsonyra, 6,8 %-os szintre csökkent. Ez az ütem 2019-ben lassulni látszik: a jelenleg kivitelezés alatt álló mintegy félmillió négyzetméternyi modern irodaállományból várhatóan körülbelül 130 000 négyzetmétert adnak át idén, a nagyobb volumenű átadások 2020-2021-re várhatóak, ez pedig a jelenlegi irodapiaci kereslet mellett az üresedési ráta további csökkenését hozhatja.

Az idén a szerkezeti kivitelezés fázisába lépő Millennium Gardens irodaházunk is 2020-ban kerül majd átadásra. Hosszú távon egyébként ez a növekedési ütem jóval egészségesebb és hosszú távon is fenntartható lehet. Mindezt persze nagyban befolyásolják a világpiaci események – előbb-utóbb el fog indulni egy korrekció a piacon, ami ugyan nem fogja elérni a 2008-as szintet, de lassítani fogja a piacokat. Magyarországon továbbá nagy kérdés, hogy a jelenleg tapasztalható jelentős építőipari kapacitáshiány és prognosztizált áremelkedés milyen mértékben lassítja vagy módosítja a beruházásokat.

A befektetések tekintetében – ahogyan azt korábban is prognosztizáltam – az utóbbi 3 évben az éves befektetési volumen közel azonos szinten mozgott, 2018-ban pedig nem növekedett: a 2017-es 1,9 milliárd euróhoz képest 2018-ban összesen 1,8 milliárd eurót tett ki, ami főként (46%-ban) az irodapiacon, másodsorban (39%-ban) pedig a kiskereskedelmi ingatlanok piacán jött létre.

Noah Steinberg, a Wing Zrt. elnök-vezérigazgatója

Az elmúlt években bekövetkezett ingatlanpiaci bővülés az előrejelzések és a piaci trendek alapján a 2019-es évben is tovább folytatódhat, így például a hazai iroda-, illetve a lakáskínálat is tovább bővül. A WING a magyar ingatlanpiac vezető, magyar magántulajdonban lévő vállalkozásaként 2018-ban kiemelkedően aktív évet zárt és számos új, a budapesti ingatlanpiacot jelentős mértékben meghatározó fejlesztést valósított meg.

Olyan nagyszabású projektek kötődtek a cég nevéhez, mint az új Telekom székház, az ország legmodernebb és legnagyobb egy épülettömbben megvalósult új irodaháza; az Ericsson-székház, az ország legmodernebb irodaháza; hazánk első, közvetlen terminál összeköttetéssel rendelkező repülőtéri szállodája, az ibis Styles Budapest Airport Hotel, valamint a WIZZ Air repülési oktatóközpontja. 

Célunk, hogy ez a lendület 2019-ben se törjön meg, hogy továbbra is őrizzük vezető szerepünket a hazai ingatlanpiacon és számos új beruházással járuljunk hozzá a főváros fejlődéséhez. Már folyamatban lévő projektjeink az evosoft-Siemens új székháza a Duna-parton, a Liberty Irodaház és a Kassák Residence lakópark, amelyek mellett további projektek indítását tervezzük az idei évben. Összességben pozitívnak értékelem a hazai ingatlanpiac helyzetét, hiszen a beruházások új munkahelyeket teremtenek, 21. századi igényeket kielégítő iroda és lakótereket hoznak létre, illetve tovább növelik az ország versenyképességét és vonzerejét.

Tóth Mariann, a HB Reavis Hungary bérbeadási igazgatója

Az új évben is pozitív hangulatú a budapesti irodapiac, továbbra is erős bérlői és fejlesztői aktivitásra számítunk. 2019-ben közel 100.000 négyzetméternyi új irodaterület jelenik meg a piacon, míg 2020-ban ennek több mint a duplája kerülhet átadásra. Ebben az évben az üresedési ráta további csökkenését várjuk, a fordulópontot pedig az új irodák piacra kerülése jelenti majd várhatóan az év második felétől.  

A bérleti díjak néhány éve tartó emelkedése most sem áll meg, idén azonban egy kisebb mértékű növekedéssel számolunk. Az Agora Budapest projektünk iránt is jelentős a bérlői aktivitás, főleg a nagyobb területet igénylő bérlők érdeklődését tapasztaljuk.

Fotó:  ZGPhotography / shutterstock.com

A 2. rész itt olvasható.

Média forrás: realista.hu

Tetszett a cikk? Itt megoszthatja!

iroda.hu V. Díjátadó Gála Irodablog.hu - Munka. Stílus. Design. theBAR by iroda.hu Ingatlan évkönyv 2014-2015

PARTNEREINK

MBSZ IMEDIA - Médiafigyelő Médiafigyelés MTI Brand Trend HuGBC