X

Hírfigyelő feliratkozás

Érdekli az ingatlanpiac? Iratkozzon fel napi hírfigyelőnkre, hogy első kézből értesülhessen a legfontosabb hírekről, eseményekről.

Aki lemarad, az kimarad!

Napi hírfigyelő feliratkozás

Érdekli az ingatlanpiac? Iratkozzon fel naponta megjelenő hírlevelünkre, hogy első kézből értesüljön a piac híreiről, eseményeiről. Kérjük töltsön ki minden mezőt a sikeres feliratkozáshoz.

 

Ön szerint másnak is érdekes lehet ez a cikk?

Töltse ki az űrlapot, és küldje el e-mailben!

Véleményed szerint másnak is érdekes lehet a rendezvény?

Töltsd ki az itt található űrlapot, hogy elküldhesd emailben!

Regisztráció az Arcképcsarnokba

Szerepelni szeretne az ingatlanpiaci Arcképcsarnokban? Küldje el regisztrációs kérelmét az alábbi adatlap kitöltésével. A *-gal jelölt mezők kitöltése kötelező!

Adatmódosítás

Szeretné az itt található adatokat módosítani? Kérjük írjon üzenetet munkatársunknak, aki elvégzi a kért módosításokat.

Kapcsolatfelvétel

Vegye fel a kapcsolatot vele:

Ennek elfogadása azt jelenti, hogy hozzájárulásodat adod ahhoz, hogy naponta hírlevelet küldjünk neked a legfontosabb ingatlanpiaci hírekről, e célból hozzájárulsz az ehhez szükséges személyes adataid kezeléséhez. Adatait a hozzájárulásod alapján a hírlevelek küldése céljából kezeljük. Az adatkezelés jogalapja a hozzájárulásod megadása. Az adataid törlési határideje: a leiratkozásoddal egyidőben.


Az adatkezelő és elérhetőségei:
ingatlan.com Zrt.
1016 Budapest, Mészáros utca 58. A. ép.,
Adatvédelmi tisztviselő elérhetősége:
Balogh László
+36 1 237 2060 (munkanapokon 10.00-17.00),
segitunk@ingatlan.com


Az EU Általános Adatvédelmi Rendelete alapján hozzáférést kérhetsz személyes adataidhoz, kérheted azok helyesbítését, törlését, vagy az adatkezelés korlátozását, illetve automatizált adatkezelés esetén kérheted hogy az általad rendelkezésre bocsátott adatokat az ingatlan.com Zrt. tagolt, széles körben használt, géppel olvasható formátumban számodra átadja. A személyes adatkezelésre vonatkozó hozzájárulásodat bármikor visszavonhatod; ez nem érinti a visszavont hozzájárulás előtt végzett adatkezelés jogszerűségét. Az adatokhoz bizonyos esetben további cégek is hozzáférhetnek, erről pontos tájékoztatást Adatvédelmi Szabályzatunkban találsz. Vizsgálatot kezdeményezhetsz a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóságnál arra hivatkozással, hogy személyes adatok kezelésével kapcsolatban jogsérelem következett be, vagy annak közvetlen veszélye fennáll.
A NAIH elérhetősége: www.naih.hu.

Mi lesz veled, irodapiac – beszélgetés Szántó Tamarával, a Cushman & Wakefield irodabérbeadási vezetőjével

2020. November 11. Urbanisztika
Bár a harmadik negyedéves irodapiaci jelentés szerint tovább folytatódnak az ingatlanfejlesztések, a bérleti tranzakciók volumene visszaesett a járványnak köszönhetően, az üresedési ráta is nőtt. Mit olvashatunk ki a számokból és mire számíthatunk a jövőben? Erre kerestük a választ a Szántó Tamarával (MRICS), a Cushman & Wakefield Partnerével és budapesti irodabérbeadási vezetőjével.

– Nemrég jelent meg a BRF legfrissebb negyedéves jelentése a budapesti irodapiacról. Mit olvashatunk ki a számokból? Mik a trendek?

– A bruttó irodapiaci kereslet 2020. harmadik negyedévében 79 300 négyzetméter volt, mely az előző év azonos időszakához képest 59%-os visszaesést jelent. A teljes keresleten belül a szerződéshosszabbítások aránya volt a legmagasabb (36%) ebben a negyedévben is. A pandémiára való tekintettel sok bérlő úgy döntött, hogy meghosszabbítja szerződését a meglévő irodaházban, illetve volt olyan is, aki visszaadott területet. Ettől függetlenül bővülést is regisztráltunk, amely a kereslet 17%-át tette ki. A harmadik negyedévben a döntési folyamatokban egy kis élénkülés azért érezhető volt a járvány és annak gazdasági hatásai ellenére is,  az új szerződések pedig a teljes kereslet 26%-át adták.

– Az üresedési ráta folyamatosan emelkedik. Mikor nevezhető ez az érték kritikusnak, meddig "vagyunk jók"?

– Az üresedési ráta 2020 harmadik negyedévének végére 8,1%-ra növekedett az előző három hónaphoz képest, amely még mindig alacsonynak mondható. Összehasonlítva a korábbi válságokkal Budapestet a jelenlegi járványhelyzet szerencsére erős piaci fundamentumok mellett érte. Ugyanakkor a piaci kereslet csökkent, és habár az utolsó negyedév klasszikusan az év legaktívabb időszaka, az elmúlt évek magas keresleti volumene idén nem tudott megjelenni a piacon, de véleményünk szerint ez csak a világjárvány ciklikus hatása.

Strukturális hatása azonban az otthoni munkavégzés nagyarányú megjelenésének minden bizonnyal lesz. Ez a globális irodapiacon is visszaesést okoz, ami alól Budapest sem lesz kivétel, bár az egyes országok és városok között nagy eltérések lehetnek. Mi azt valószínűsítjük, hogy a hatás talán kisebb mértékű lesz Budapesten a város méretei, tömegközlekedési kapcsolatai és munkavállalói kultúrája miatt.

– Úgy tűnik, hogy a fejlesztési piac rendben van, sorra adják át az új épületeket, a kivitelezési munkák is haladnak annak ellenére, hogy az építőipar is megsínyli a pandémiát. Itt mire számíthatunk?

– A fejlesztési piac nagy aktivitást mutatott 2020-ban, összességében 220 ezer négyzetméter átadása várható, jövőre pedig tervezetten 250 ezer négyzetméter új irodaterület érkezhet a piacra. A fejlesztések vonatkozásában azon cégek, akik BTS alapon kezdték meg a projekteket és rendelkeznek előbérlettel, nem álltak le, a terveknek megfelelően folytatják az építkezést. Tapasztalataink alapján azon fejlesztők is, akik spekulatív alapokon kezdték meg az irodaház-építéseket, haladnak tovább, azonban lehet, hogy lesznek olyan épületek, melyek kivitelezése lassulni fog. A 2021-ben átadásra kerülő irodaházaknál jelenleg 30 % fölött van az előbérletek aránya. A világjárvány hatására azonban akadnak olyan vállalatok is, akik már el sem kezdték a spekulatív alapú építkezéseket.

– Miközben erőteljesen visszaesett a bérbeadási volumen, nagyon izgalmas trend, hogy hogyan alakulnak át az irodaterek? Valóban növekszik a flexibilis irodák iránti igény, kisebb területeket bérelnek a vállalatok, egyáltalán merre fejlődnek a hazai irodai és bérlői szokások?

– Jelen pillanatban még nehéz megmondani, hogy mi lesz az új trend az irodapiacon, illetve hogyan fognak kinézni a jövő irodái. A cégek természetesen folyamatosan vizsgálják a jövőbeni irodahasználati stratégiájukat. Azt tapasztaljuk, hogy egyre több cég vezeti be újra az otthoni munkavégzést, de nagyon sokan már tavasz óta erre rendezkedtek be, és nem is terveznek változtatni ezen az év végéig. Az otthoni munkavégzés azonban nem újdonság, eddig is sok vállalat használta, csak a jelen helyzet arra világított rá, hogy olyan cégek is tudnak így hatékonyan működni, akik eddig nem éltek ezzel a lehetőséggel.

A jövőre nézve az mindenképpen elmondható, hogy az otthoni munkavégzés folyamatosan épül be a mindennapjainkba, de ennek aránya mindenhol változó. A Cushman & Wakefield „PURPOSE OF PLACE – History and Future of the office” tanulmánya szerint az otthoni munkavégzés egészséges aránya 2-2,5 nap hetente, ez a maximum, aminél még fenntartható a munkavállalói elkötelezettség a cég irányába. A távmunka során azonban nem elhanyagolható az sem, hogy a cégek megvizsgálják: az alapinfrastruktúrán túl biztosított-e minden feltétel, mint például az ergonomikus bútorok, a világítás, a biztonságos munkakörnyezet stb., melyek a munkahelyen adottak és eleget tesznek a törvényi előírásoknak.

– De akkor azért nem tűnnek el az irodák?

– Mi a Cushman & Wakefield-nél úgy látjuk, hogy az irodákra a jövőben is szükség lesz, hiszen növekszik az igény a közösségi terek iránt. A közösséghez tartozás, a kapcsolattartás és az információ megfelelő áramlása miatt pedig elengedhetetlen a személyes interakció a kollégák között, amelyhez egy iroda biztosítja a megfelelő helyszínt. Ma a vállalatok a területigények és a feltételek vonatkozásában egyre inkább keresik a rugalmasságot, és ez az igény várhatóan a jövőben is megmarad.

– A Cushman & Wakefield sikeres hónapokat élt meg, hiszen a járvány ellenére eredményesen tevékenykednek az irodapiacon. Mire büszkék és minek köszönhető a siker?

– A Cushman & Wakefield a legnagyobb, stabil, professzionális irodai bérbeadási és bérlőképviseleti csapattal rendelkezik a piacon, mely hosszú idő óta folyamatosan piacvezető. Nagyon büszkék vagyunk rá, hogy ebben a kialakult, nehéz helyzetben jelenleg 67%-os piaci részesedéssel rendelkezünk. Az idei évben eddig közel 67 ezer négyzetméterre írtunk alá bérleti szerződést, továbbá a legnagyobb, 14 ezer négyzetméteres bérbeadási tranzakció is hozzánk köthető, mely különösen nagy sikernek mondható ebben a piaci környezetben. Fontos számunkra az ügyfelekkel történő folyamatos kapcsolattartás és a gyors reakció annak érdekében, hogy sikeresek legyünk.

Média forrás: realista.hu
A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!

Mi lesz veled, irodapiac – beszélgetés Szántó Tamarával, a Cushman & Wakefield irodabérbeadási vezetőjével

Bár a harmadik negyedéves irodapiaci jelentés szerint tovább folytatódnak az ingatlanfejlesztések, a bérleti tranzakciók volumene visszaesett a járványnak köszönhetően, az üresedési ráta is nőtt. Mit olvashatunk ki a számokból és mire számíthatunk a jövőben? Erre kerestük a választ a Szántó Tamarával (MRICS), a Cushman & Wakefield Partnerével és budapesti irodabérbeadási vezetőjével.

– Nemrég jelent meg a BRF legfrissebb negyedéves jelentése a budapesti irodapiacról. Mit olvashatunk ki a számokból? Mik a trendek?

– A bruttó irodapiaci kereslet 2020. harmadik negyedévében 79 300 négyzetméter volt, mely az előző év azonos időszakához képest 59%-os visszaesést jelent. A teljes keresleten belül a szerződéshosszabbítások aránya volt a legmagasabb (36%) ebben a negyedévben is. A pandémiára való tekintettel sok bérlő úgy döntött, hogy meghosszabbítja szerződését a meglévő irodaházban, illetve volt olyan is, aki visszaadott területet. Ettől függetlenül bővülést is regisztráltunk, amely a kereslet 17%-át tette ki. A harmadik negyedévben a döntési folyamatokban egy kis élénkülés azért érezhető volt a járvány és annak gazdasági hatásai ellenére is,  az új szerződések pedig a teljes kereslet 26%-át adták.

– Az üresedési ráta folyamatosan emelkedik. Mikor nevezhető ez az érték kritikusnak, meddig "vagyunk jók"?

– Az üresedési ráta 2020 harmadik negyedévének végére 8,1%-ra növekedett az előző három hónaphoz képest, amely még mindig alacsonynak mondható. Összehasonlítva a korábbi válságokkal Budapestet a jelenlegi járványhelyzet szerencsére erős piaci fundamentumok mellett érte. Ugyanakkor a piaci kereslet csökkent, és habár az utolsó negyedév klasszikusan az év legaktívabb időszaka, az elmúlt évek magas keresleti volumene idén nem tudott megjelenni a piacon, de véleményünk szerint ez csak a világjárvány ciklikus hatása.

Strukturális hatása azonban az otthoni munkavégzés nagyarányú megjelenésének minden bizonnyal lesz. Ez a globális irodapiacon is visszaesést okoz, ami alól Budapest sem lesz kivétel, bár az egyes országok és városok között nagy eltérések lehetnek. Mi azt valószínűsítjük, hogy a hatás talán kisebb mértékű lesz Budapesten a város méretei, tömegközlekedési kapcsolatai és munkavállalói kultúrája miatt.

– Úgy tűnik, hogy a fejlesztési piac rendben van, sorra adják át az új épületeket, a kivitelezési munkák is haladnak annak ellenére, hogy az építőipar is megsínyli a pandémiát. Itt mire számíthatunk?

– A fejlesztési piac nagy aktivitást mutatott 2020-ban, összességében 220 ezer négyzetméter átadása várható, jövőre pedig tervezetten 250 ezer négyzetméter új irodaterület érkezhet a piacra. A fejlesztések vonatkozásában azon cégek, akik BTS alapon kezdték meg a projekteket és rendelkeznek előbérlettel, nem álltak le, a terveknek megfelelően folytatják az építkezést. Tapasztalataink alapján azon fejlesztők is, akik spekulatív alapokon kezdték meg az irodaház-építéseket, haladnak tovább, azonban lehet, hogy lesznek olyan épületek, melyek kivitelezése lassulni fog. A 2021-ben átadásra kerülő irodaházaknál jelenleg 30 % fölött van az előbérletek aránya. A világjárvány hatására azonban akadnak olyan vállalatok is, akik már el sem kezdték a spekulatív alapú építkezéseket.

– Miközben erőteljesen visszaesett a bérbeadási volumen, nagyon izgalmas trend, hogy hogyan alakulnak át az irodaterek? Valóban növekszik a flexibilis irodák iránti igény, kisebb területeket bérelnek a vállalatok, egyáltalán merre fejlődnek a hazai irodai és bérlői szokások?

– Jelen pillanatban még nehéz megmondani, hogy mi lesz az új trend az irodapiacon, illetve hogyan fognak kinézni a jövő irodái. A cégek természetesen folyamatosan vizsgálják a jövőbeni irodahasználati stratégiájukat. Azt tapasztaljuk, hogy egyre több cég vezeti be újra az otthoni munkavégzést, de nagyon sokan már tavasz óta erre rendezkedtek be, és nem is terveznek változtatni ezen az év végéig. Az otthoni munkavégzés azonban nem újdonság, eddig is sok vállalat használta, csak a jelen helyzet arra világított rá, hogy olyan cégek is tudnak így hatékonyan működni, akik eddig nem éltek ezzel a lehetőséggel.

A jövőre nézve az mindenképpen elmondható, hogy az otthoni munkavégzés folyamatosan épül be a mindennapjainkba, de ennek aránya mindenhol változó. A Cushman & Wakefield „PURPOSE OF PLACE – History and Future of the office” tanulmánya szerint az otthoni munkavégzés egészséges aránya 2-2,5 nap hetente, ez a maximum, aminél még fenntartható a munkavállalói elkötelezettség a cég irányába. A távmunka során azonban nem elhanyagolható az sem, hogy a cégek megvizsgálják: az alapinfrastruktúrán túl biztosított-e minden feltétel, mint például az ergonomikus bútorok, a világítás, a biztonságos munkakörnyezet stb., melyek a munkahelyen adottak és eleget tesznek a törvényi előírásoknak.

– De akkor azért nem tűnnek el az irodák?

– Mi a Cushman & Wakefield-nél úgy látjuk, hogy az irodákra a jövőben is szükség lesz, hiszen növekszik az igény a közösségi terek iránt. A közösséghez tartozás, a kapcsolattartás és az információ megfelelő áramlása miatt pedig elengedhetetlen a személyes interakció a kollégák között, amelyhez egy iroda biztosítja a megfelelő helyszínt. Ma a vállalatok a területigények és a feltételek vonatkozásában egyre inkább keresik a rugalmasságot, és ez az igény várhatóan a jövőben is megmarad.

– A Cushman & Wakefield sikeres hónapokat élt meg, hiszen a járvány ellenére eredményesen tevékenykednek az irodapiacon. Mire büszkék és minek köszönhető a siker?

– A Cushman & Wakefield a legnagyobb, stabil, professzionális irodai bérbeadási és bérlőképviseleti csapattal rendelkezik a piacon, mely hosszú idő óta folyamatosan piacvezető. Nagyon büszkék vagyunk rá, hogy ebben a kialakult, nehéz helyzetben jelenleg 67%-os piaci részesedéssel rendelkezünk. Az idei évben eddig közel 67 ezer négyzetméterre írtunk alá bérleti szerződést, továbbá a legnagyobb, 14 ezer négyzetméteres bérbeadási tranzakció is hozzánk köthető, mely különösen nagy sikernek mondható ebben a piaci környezetben. Fontos számunkra az ügyfelekkel történő folyamatos kapcsolattartás és a gyors reakció annak érdekében, hogy sikeresek legyünk.

Média forrás: realista.hu

Tetszett a cikk? Itt megoszthatja!

PARTNEREINK

MBSZ IMEDIA - Médiafigyelő Médiafigyelés MTI Brand Trend HuGBC