X

Hírfigyelő feliratkozás

Érdekli az ingatlanpiac? Iratkozzon fel napi hírfigyelőnkre, hogy első kézből értesülhessen a legfontosabb hírekről, eseményekről.

Aki lemarad, az kimarad!

Napi hírfigyelő feliratkozás

Érdekli az ingatlanpiac? Iratkozzon fel naponta megjelenő hírlevelünkre, hogy első kézből értesüljön a piac híreiről, eseményeiről. Kérjük töltsön ki minden mezőt a sikeres feliratkozáshoz.

 

Ön szerint másnak is érdekes lehet ez a cikk?

Töltse ki az űrlapot, és küldje el e-mailben!

Véleményed szerint másnak is érdekes lehet a rendezvény?

Töltsd ki az itt található űrlapot, hogy elküldhesd emailben!

Regisztráció az Arcképcsarnokba

Szerepelni szeretne az ingatlanpiaci Arcképcsarnokban? Küldje el regisztrációs kérelmét az alábbi adatlap kitöltésével. A *-gal jelölt mezők kitöltése kötelező!

Adatmódosítás

Szeretné az itt található adatokat módosítani? Kérjük írjon üzenetet munkatársunknak, aki elvégzi a kért módosításokat.

Kapcsolatfelvétel

Vegye fel a kapcsolatot vele:

Ennek elfogadása azt jelenti, hogy hozzájárulásodat adod ahhoz, hogy naponta hírlevelet küldjünk neked a legfontosabb ingatlanpiaci hírekről, e célból hozzájárulsz az ehhez szükséges személyes adataid kezeléséhez. Adatait a hozzájárulásod alapján a hírlevelek küldése céljából kezeljük. Az adatkezelés jogalapja a hozzájárulásod megadása. Az adataid törlési határideje: a leiratkozásoddal egyidőben.


Az adatkezelő és elérhetőségei:
ingatlan.com Zrt.
1016 Budapest, Mészáros utca 58. A. ép.,
Adatvédelmi tisztviselő elérhetősége:
Nádai Gábor
+36 1 237 2060 (munkanapokon 10.00-17.00),
segitunk@ingatlan.com


Az EU Általános Adatvédelmi Rendelete alapján hozzáférést kérhetsz személyes adataidhoz, kérheted azok helyesbítését, törlését, vagy az adatkezelés korlátozását, illetve automatizált adatkezelés esetén kérheted hogy az általad rendelkezésre bocsátott adatokat az ingatlan.com Zrt. tagolt, széles körben használt, géppel olvasható formátumban számodra átadja. A személyes adatkezelésre vonatkozó hozzájárulásodat bármikor visszavonhatod; ez nem érinti a visszavont hozzájárulás előtt végzett adatkezelés jogszerűségét. Az adatokhoz bizonyos esetben további cégek is hozzáférhetnek, erről pontos tájékoztatást Adatvédelmi Szabályzatunkban találsz. Vizsgálatot kezdeményezhetsz a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóságnál arra hivatkozással, hogy személyes adatok kezelésével kapcsolatban jogsérelem következett be, vagy annak közvetlen veszélye fennáll.
A NAIH elérhetősége: www.naih.hu.

Hová települjek? - Mit nyújtanak a hazai ipari parkok

2012. Február 27. Raktár
Ahány cég annyi igény ? kicsit kicsavartuk a régi közmondást, de igazságtartalma így sem változott. Bár a vállalatok elvárásai eltérnek egymástól, egy ipari park kiválasztásánál három dolog mindannyiuk számára fontos: megközelíthetőség, fejlett infrastruktúra és biztonság.

Földön, vízen, levegőben

Az ipari parkok üzemeltetői elsősorban a jó közlekedést tartják szem előtt az építkezés beindításánál. A Gima Szolnok Ipari Park esetében sem volt ez másképp ? tudtuk meg Koós László ügyvezetőtől. Szolnok a Kelet-Nyugat és az Észak-Dél irányú vasúti közlekedés gócpontja, óriási pályaudvar kapacitása és vasúti logisztikai központja is van, ami különösen a Távol-Keletről érkező áruk miatt fontos.  A Tisza közelsége miatt a vízi szállítás is megoldható, emellett tervezik két repülőtér kialakítását is ? amelyek közül az egyik éjszakai repülésre is alkalmas. Ezáltal földön, vízen és levegőben is megközelíthető lesz az ipari park. Ha pedig az egyelőre kitolt határidejű M8-as és M4-es autópályák elérik Szolnokot, a közúti szállítási idő jelentősen csökken majd.

Bár légi és vízi úton nem lehet eljutni a Jászfényszaru Ipari Centrumba, autóval és vasúton azonban ez a létesítmény is egyszerűen megközelíthető. A jó vasúti közlekedés ? Hatvan-Szolnok vonal, az állomástól kitérővágány és rakodási lehetőség ? a főleg ezen az úton szállító külföldi gyáraknak fontos, mint például a Samsung.

Az InfoGroup polgári és karcagi ipari parkjainál is a fő szempont a megközelíthetőség volt. Előbbi az M3 autópálya és a MÁV 117-es vasúti pályaszakasza mellett van, míg utóbbi a transz-európai folyosórendszer Budapest-Szolnok-Románia vonalán, a 4. számú főút két oldalán helyezkedik el. A karcagi vasúti rendező pályaudvar, valamint a Kunmadarasi és Debreceni repülőtér tovább erősítik a park helyzetét. Emellett Polgárról kamionnal 2 órán belül elérhető Románia, Ukrajna és Szlovákia határa, így akár egy kelet-európai elosztó központ is telepíthető ide ? tudtuk meg Varga Anita sajtóreferenstől.

Jó helyezkedés és mi még?

A jó földrajzi adottságok azonban önmagukban még nem elegek egy ipari park életben tartásához. Számos egyéb tényező ? mint a környék fejlettsége, vagy a demográfiai jellemzők ? is befolyásolhatja a vállalkozás sikerességét. A Gima esetében például a korábban említett okok mellet azért esett a választás Szolnokra, mivel az oda települt cégek miatt már adott volt egy kialakult ipari környezet. Emellett a fővároshoz képest több és olcsóbb a képzett munkaerő.

Az InfoGroup két ipari parkjánál is a megközelíthetőség mellett a régiókban élők munkaerő-piaci helyzete is meghatározó volt. Karcagon a nyugati országrészhez képeset 50 százalékkal olcsóbban juthatnak képzett munkaerőhöz, míg a többek közt a Jabil Circuit vállalatnak is helyet adó Polgár Ipari Park környezetében a régióban (Debrecen, Nyíregyháza, Miskolc) található számos felsőoktatási intézmény miatt sok az okleveles, diplomás munkavállaló. Emellett a helyi középfokú szakképzést is az ipari park betelepülőinek igényeihez igazítják ? fejtette ki Varga Anita. A keresőképes lakosság közt emellett magas a 30 éven aluliak aránya, ami szintén kedvez az ide települő cégeknek.

Jászfényszaru esetében sem csak a földrajzi adottságok döntöttek az ipari park helyszínéről. Itt ugyanis maga az önkormányzat a Jászfényszaru Ipari Centrum Kft. tulajdonosa ? tájékoztatott Versegi László ügyvezető. Mivel a Samsung gyár már korábban a régióba települt, így felmerült az igény egy még több céget vonzó ipari telephely kialakítására. A térségben egyébként is hagyománya van az iparnak, így van olyan munkaerő, akik számára nem ismeretlen ez a munkaforma, ami szintén vonzó lehet a betelepülő cégek számára ? véli Versegi.

Support a lelke mindennek

Az sem elhanyagolható szempont, hogy egy ipari park milyen speciális szolgáltatásokat tud nyújtani a betelepült cégek számára. A Béres Gyógyszergyárnak is helyet adó Gima már az előkészületektől igyekszik segíteni a vállalatokat, a különböző engedélyeztetési folyamatoktól az üzemeltetésig. Saját ?kipróbált? és ?bejáratott? partnerkapcsolatai révén versenyárakon kínálhatja a különböző szolgáltatásokat a cégek számára ? pl.: építőipar, takarítás, őrzés, tanácsadás stb.

Hasonló eszközökkel segíti az InfoGroup is a két ipari parkjába települő cégeket. Az üzemeltetés és infrastruktúra fejlesztése mellett, a tanácsadástól kezdve, az önkormányzati kapcsolattartáson át a menedzsmentig számos szinten áll a vállalatok rendelkezésére.

A Jászfényszaru Ipari Centrum Kft. szintén nem csak ipari parki szolgáltatásokat tud nyújtani a cégeknek, hanem projektmenedzsmenti tevékenységet is felvállal, valamint van egy úgynevezett városfejlesztési társasági funkciója is. Emellett 2010-ben a jászfényszarui centrum nyerte el az ?Év ipari parkja? címet. Egy ilyen elismerés pozitív irányba billentheti a mérleget a betelepülni kívánó cégeknél.

Megnyerni és megtartani

Ahogy folyamatosan változnak az igények, úgy kell változniuk az ipari parkok által nyújtott szolgáltatásoknak is. Szolnokon például a tervek szerint a jövő év során üzembe helyeznek egy napenergia erőművet, de a további alternatív energiahordozók hasznosításáról is folynak a tárgyalások.

A jászfényszarui parkban a kisebb helyigényű cégek számára is igyekeznek megfelelő körülményeket teremteni. Egy komplex fejlesztési csomag keretében hat új eladható telket és egy új raktárt hoznak létre, valamint készül egy úgynevezett vállalkozói ház, amelyben irodák, vendégszobák, konferenciaterem és rekreációs részleg is helyet kap. A kezdeményezés hasonló az inkubátor házakhoz, viszont itt nem csak az induló vállalkozások kapnak majd helyet. A fejlesztésekkel igyekeznek a Samsung mellett az egyéb iparágak képviselőit is Jászfényszarura vonzani.

Szegeden különböző pályázatok révén új csapadékcsatornát, szennyvíz és ivóvízhálózatot, feltáró utakat építettek, valamint létrehoztak egy új üzemcsarnokot a hozzá tartozó infrastruktúrával ? közmű, utak stb. ? együtt.

Polgáron a parkon belül található 8MW-os erőmű szolgálja ki a többlet energiaigény. Kialakítottak továbbá egy közvetlen ipari vágányt a park szívébe, így az alkalmassá vált intermodális szállítmányozás bonyolítására is ? mondta el Varga Anita. A növekvő igényeket saját fejlesztésű könnyűipari- és raktárcsarnokok elégítik ki, amelyek akár 4-5 hónap alatt elkészülnek. 

A hazai ipari parkok megfelelnek a nemzetközi igényeknek?

?Az ipari parki kultúra, mint olyan Magyarországon nagy általánosságba véve messze elmarad a külföldi parkok fejlettségi szintjétől. Szolgáltatási vonalon egy-két kivételtől eltekintve nem versenyezhetünk a határon túli komplexumokkal. Ahhoz hogy egy ipari park valójában szolgáltatóként tudjon működni, megfelelő szakemberekre van szükség, akiknek van gyakorlatuk, képesek a beruházó szemével vizsgálni azt, hogy egy-egy vállalatnak mire van szüksége. Esetleg dolgoztak már cégvezetőként és tudják, hogyan működik egy cég. Magam is álltam a másik oldalon, így tudom, milyen problémákkal kerülhet szembe egy befektető, ha Magyarországon szeretne gyárat építeni.? (Koós László ügyvezető, Gima Szolnok Ipari Park Kft.)

?Az esetek nagy részében rajtunk kívül álló okok befolyásolják a versenyképességet. Sokszor nem az a kérdés, hogy az ipari parkok árai vagy a szolgáltatásaik versenyképesek-e, hanem, hogy, amit Magyarország nyújtani tud, az jobb vagy rosszabb a környező országokhoz képest. Ha például Magyarországon drága az áram, a szomszédos országokban pedig olcsó, akkor ez egy versenyhátrány, amit az ipari parkoknak kell leküzdeniük, ha tudják.? (Versegi László ügyvezető, Jászfényszaru Ipari Centrum Kft.)

?Mi az északkelet-magyarországi régióról tudunk nyilatkozni. A területet kereső vállalatok többnyire a lokáció és közúti infrastruktúra miatt preferálják a térséget szlovák, ukrán vagy román szomszédjainkkal szemben. Azonban előfordul, hogy a nehezen elérhető megfelelő munkaerő miatt keres más országot a betelepülő vállalat, ami a szakképzés és a mobilitás hiányából fakad.? (Székely Ádám, Polgár-Invest Kft.)

 

A cikk a Raktár Évkönyv 4. évfolyamának 20. oldalán található. Amennyiben szívesen olvasná évkönyvünk további cikkeit, tekintse meg az online változatot.

+ + +

Az iroda.hu-csoport internetes felületein megjelenő saját cikkek a kiadó szellemi tulajdonát képezik. Másolásukhoz, utánközlésükhez a kiadó engedélye szükséges. A kiadó saját tartalmak esetében, csak és kizárólag a lead átvételéhez járul hozzá, mely után a cikk linkjét kérjük elhelyezni!

Média forrás: Raktár Évkönyv
A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!

Hová települjek? - Mit nyújtanak a hazai ipari parkok

Ahány cég annyi igény ? kicsit kicsavartuk a régi közmondást, de igazságtartalma így sem változott. Bár a vállalatok elvárásai eltérnek egymástól, egy ipari park kiválasztásánál három dolog mindannyiuk számára fontos: megközelíthetőség, fejlett infrastruktúra és biztonság.

Földön, vízen, levegőben

Az ipari parkok üzemeltetői elsősorban a jó közlekedést tartják szem előtt az építkezés beindításánál. A Gima Szolnok Ipari Park esetében sem volt ez másképp ? tudtuk meg Koós László ügyvezetőtől. Szolnok a Kelet-Nyugat és az Észak-Dél irányú vasúti közlekedés gócpontja, óriási pályaudvar kapacitása és vasúti logisztikai központja is van, ami különösen a Távol-Keletről érkező áruk miatt fontos.  A Tisza közelsége miatt a vízi szállítás is megoldható, emellett tervezik két repülőtér kialakítását is ? amelyek közül az egyik éjszakai repülésre is alkalmas. Ezáltal földön, vízen és levegőben is megközelíthető lesz az ipari park. Ha pedig az egyelőre kitolt határidejű M8-as és M4-es autópályák elérik Szolnokot, a közúti szállítási idő jelentősen csökken majd.

Bár légi és vízi úton nem lehet eljutni a Jászfényszaru Ipari Centrumba, autóval és vasúton azonban ez a létesítmény is egyszerűen megközelíthető. A jó vasúti közlekedés ? Hatvan-Szolnok vonal, az állomástól kitérővágány és rakodási lehetőség ? a főleg ezen az úton szállító külföldi gyáraknak fontos, mint például a Samsung.

Az InfoGroup polgári és karcagi ipari parkjainál is a fő szempont a megközelíthetőség volt. Előbbi az M3 autópálya és a MÁV 117-es vasúti pályaszakasza mellett van, míg utóbbi a transz-európai folyosórendszer Budapest-Szolnok-Románia vonalán, a 4. számú főút két oldalán helyezkedik el. A karcagi vasúti rendező pályaudvar, valamint a Kunmadarasi és Debreceni repülőtér tovább erősítik a park helyzetét. Emellett Polgárról kamionnal 2 órán belül elérhető Románia, Ukrajna és Szlovákia határa, így akár egy kelet-európai elosztó központ is telepíthető ide ? tudtuk meg Varga Anita sajtóreferenstől.

Jó helyezkedés és mi még?

A jó földrajzi adottságok azonban önmagukban még nem elegek egy ipari park életben tartásához. Számos egyéb tényező ? mint a környék fejlettsége, vagy a demográfiai jellemzők ? is befolyásolhatja a vállalkozás sikerességét. A Gima esetében például a korábban említett okok mellet azért esett a választás Szolnokra, mivel az oda települt cégek miatt már adott volt egy kialakult ipari környezet. Emellett a fővároshoz képest több és olcsóbb a képzett munkaerő.

Az InfoGroup két ipari parkjánál is a megközelíthetőség mellett a régiókban élők munkaerő-piaci helyzete is meghatározó volt. Karcagon a nyugati országrészhez képeset 50 százalékkal olcsóbban juthatnak képzett munkaerőhöz, míg a többek közt a Jabil Circuit vállalatnak is helyet adó Polgár Ipari Park környezetében a régióban (Debrecen, Nyíregyháza, Miskolc) található számos felsőoktatási intézmény miatt sok az okleveles, diplomás munkavállaló. Emellett a helyi középfokú szakképzést is az ipari park betelepülőinek igényeihez igazítják ? fejtette ki Varga Anita. A keresőképes lakosság közt emellett magas a 30 éven aluliak aránya, ami szintén kedvez az ide települő cégeknek.

Jászfényszaru esetében sem csak a földrajzi adottságok döntöttek az ipari park helyszínéről. Itt ugyanis maga az önkormányzat a Jászfényszaru Ipari Centrum Kft. tulajdonosa ? tájékoztatott Versegi László ügyvezető. Mivel a Samsung gyár már korábban a régióba települt, így felmerült az igény egy még több céget vonzó ipari telephely kialakítására. A térségben egyébként is hagyománya van az iparnak, így van olyan munkaerő, akik számára nem ismeretlen ez a munkaforma, ami szintén vonzó lehet a betelepülő cégek számára ? véli Versegi.

Support a lelke mindennek

Az sem elhanyagolható szempont, hogy egy ipari park milyen speciális szolgáltatásokat tud nyújtani a betelepült cégek számára. A Béres Gyógyszergyárnak is helyet adó Gima már az előkészületektől igyekszik segíteni a vállalatokat, a különböző engedélyeztetési folyamatoktól az üzemeltetésig. Saját ?kipróbált? és ?bejáratott? partnerkapcsolatai révén versenyárakon kínálhatja a különböző szolgáltatásokat a cégek számára ? pl.: építőipar, takarítás, őrzés, tanácsadás stb.

Hasonló eszközökkel segíti az InfoGroup is a két ipari parkjába települő cégeket. Az üzemeltetés és infrastruktúra fejlesztése mellett, a tanácsadástól kezdve, az önkormányzati kapcsolattartáson át a menedzsmentig számos szinten áll a vállalatok rendelkezésére.

A Jászfényszaru Ipari Centrum Kft. szintén nem csak ipari parki szolgáltatásokat tud nyújtani a cégeknek, hanem projektmenedzsmenti tevékenységet is felvállal, valamint van egy úgynevezett városfejlesztési társasági funkciója is. Emellett 2010-ben a jászfényszarui centrum nyerte el az ?Év ipari parkja? címet. Egy ilyen elismerés pozitív irányba billentheti a mérleget a betelepülni kívánó cégeknél.

Megnyerni és megtartani

Ahogy folyamatosan változnak az igények, úgy kell változniuk az ipari parkok által nyújtott szolgáltatásoknak is. Szolnokon például a tervek szerint a jövő év során üzembe helyeznek egy napenergia erőművet, de a további alternatív energiahordozók hasznosításáról is folynak a tárgyalások.

A jászfényszarui parkban a kisebb helyigényű cégek számára is igyekeznek megfelelő körülményeket teremteni. Egy komplex fejlesztési csomag keretében hat új eladható telket és egy új raktárt hoznak létre, valamint készül egy úgynevezett vállalkozói ház, amelyben irodák, vendégszobák, konferenciaterem és rekreációs részleg is helyet kap. A kezdeményezés hasonló az inkubátor házakhoz, viszont itt nem csak az induló vállalkozások kapnak majd helyet. A fejlesztésekkel igyekeznek a Samsung mellett az egyéb iparágak képviselőit is Jászfényszarura vonzani.

Szegeden különböző pályázatok révén új csapadékcsatornát, szennyvíz és ivóvízhálózatot, feltáró utakat építettek, valamint létrehoztak egy új üzemcsarnokot a hozzá tartozó infrastruktúrával ? közmű, utak stb. ? együtt.

Polgáron a parkon belül található 8MW-os erőmű szolgálja ki a többlet energiaigény. Kialakítottak továbbá egy közvetlen ipari vágányt a park szívébe, így az alkalmassá vált intermodális szállítmányozás bonyolítására is ? mondta el Varga Anita. A növekvő igényeket saját fejlesztésű könnyűipari- és raktárcsarnokok elégítik ki, amelyek akár 4-5 hónap alatt elkészülnek. 

A hazai ipari parkok megfelelnek a nemzetközi igényeknek?

?Az ipari parki kultúra, mint olyan Magyarországon nagy általánosságba véve messze elmarad a külföldi parkok fejlettségi szintjétől. Szolgáltatási vonalon egy-két kivételtől eltekintve nem versenyezhetünk a határon túli komplexumokkal. Ahhoz hogy egy ipari park valójában szolgáltatóként tudjon működni, megfelelő szakemberekre van szükség, akiknek van gyakorlatuk, képesek a beruházó szemével vizsgálni azt, hogy egy-egy vállalatnak mire van szüksége. Esetleg dolgoztak már cégvezetőként és tudják, hogyan működik egy cég. Magam is álltam a másik oldalon, így tudom, milyen problémákkal kerülhet szembe egy befektető, ha Magyarországon szeretne gyárat építeni.? (Koós László ügyvezető, Gima Szolnok Ipari Park Kft.)

?Az esetek nagy részében rajtunk kívül álló okok befolyásolják a versenyképességet. Sokszor nem az a kérdés, hogy az ipari parkok árai vagy a szolgáltatásaik versenyképesek-e, hanem, hogy, amit Magyarország nyújtani tud, az jobb vagy rosszabb a környező országokhoz képest. Ha például Magyarországon drága az áram, a szomszédos országokban pedig olcsó, akkor ez egy versenyhátrány, amit az ipari parkoknak kell leküzdeniük, ha tudják.? (Versegi László ügyvezető, Jászfényszaru Ipari Centrum Kft.)

?Mi az északkelet-magyarországi régióról tudunk nyilatkozni. A területet kereső vállalatok többnyire a lokáció és közúti infrastruktúra miatt preferálják a térséget szlovák, ukrán vagy román szomszédjainkkal szemben. Azonban előfordul, hogy a nehezen elérhető megfelelő munkaerő miatt keres más országot a betelepülő vállalat, ami a szakképzés és a mobilitás hiányából fakad.? (Székely Ádám, Polgár-Invest Kft.)

 

A cikk a Raktár Évkönyv 4. évfolyamának 20. oldalán található. Amennyiben szívesen olvasná évkönyvünk további cikkeit, tekintse meg az online változatot.

+ + +

Az iroda.hu-csoport internetes felületein megjelenő saját cikkek a kiadó szellemi tulajdonát képezik. Másolásukhoz, utánközlésükhez a kiadó engedélye szükséges. A kiadó saját tartalmak esetében, csak és kizárólag a lead átvételéhez járul hozzá, mely után a cikk linkjét kérjük elhelyezni!

Média forrás: Raktár Évkönyv

Tetszett a cikk? Itt megoszthatja!

iroda.hu V. Díjátadó Gála Irodablog.hu - Munka. Stílus. Design. theBAR by iroda.hu Ingatlan évkönyv 2014-2015

PARTNEREINK

MBSZ IMEDIA - Médiafigyelő Médiafigyelés MTI Brand Trend HuGBC