X

Hírfigyelő feliratkozás

Érdekli az ingatlanpiac? Iratkozzon fel napi hírfigyelőnkre, hogy első kézből értesülhessen a legfontosabb hírekről, eseményekről.

Aki lemarad, az kimarad!

Napi hírfigyelő feliratkozás

Érdekli az ingatlanpiac? Iratkozzon fel naponta megjelenő hírlevelünkre, hogy első kézből értesüljön a piac híreiről, eseményeiről. Kérjük töltsön ki minden mezőt a sikeres feliratkozáshoz.

 

Ön szerint másnak is érdekes lehet ez a cikk?

Töltse ki az űrlapot, és küldje el e-mailben!

Véleményed szerint másnak is érdekes lehet a rendezvény?

Töltsd ki az itt található űrlapot, hogy elküldhesd emailben!

Regisztráció az Arcképcsarnokba

Szerepelni szeretne az ingatlanpiaci Arcképcsarnokban? Küldje el regisztrációs kérelmét az alábbi adatlap kitöltésével. A *-gal jelölt mezők kitöltése kötelező!

Adatmódosítás

Szeretné az itt található adatokat módosítani? Kérjük írjon üzenetet munkatársunknak, aki elvégzi a kért módosításokat.

Kapcsolatfelvétel

Vegye fel a kapcsolatot vele:

Ennek elfogadása azt jelenti, hogy hozzájárulásodat adod ahhoz, hogy naponta hírlevelet küldjünk neked a legfontosabb ingatlanpiaci hírekről, e célból hozzájárulsz az ehhez szükséges személyes adataid kezeléséhez. Adatait a hozzájárulásod alapján a hírlevelek küldése céljából kezeljük. Az adatkezelés jogalapja a hozzájárulásod megadása. Az adataid törlési határideje: a leiratkozásoddal egyidőben.


Az adatkezelő és elérhetőségei:
ingatlan.com Zrt.
1016 Budapest, Mészáros utca 58. A. ép.,
Adatvédelmi tisztviselő elérhetősége:
Balogh László
+36 1 237 2060 (munkanapokon 10.00-17.00),
segitunk@ingatlan.com


Az EU Általános Adatvédelmi Rendelete alapján hozzáférést kérhetsz személyes adataidhoz, kérheted azok helyesbítését, törlését, vagy az adatkezelés korlátozását, illetve automatizált adatkezelés esetén kérheted hogy az általad rendelkezésre bocsátott adatokat az ingatlan.com Zrt. tagolt, széles körben használt, géppel olvasható formátumban számodra átadja. A személyes adatkezelésre vonatkozó hozzájárulásodat bármikor visszavonhatod; ez nem érinti a visszavont hozzájárulás előtt végzett adatkezelés jogszerűségét. Az adatokhoz bizonyos esetben további cégek is hozzáférhetnek, erről pontos tájékoztatást Adatvédelmi Szabályzatunkban találsz. Vizsgálatot kezdeményezhetsz a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóságnál arra hivatkozással, hogy személyes adatok kezelésével kapcsolatban jogsérelem következett be, vagy annak közvetlen veszélye fennáll.
A NAIH elérhetősége: www.naih.hu.

Az ingatlanpiac jelenéről beszélhetünk, a jövő szinte ismeretlen

2020. November 23. Urbanisztika
Nagyon eltérően, de hasonló kihívásokkal küzdenek az egyes ingatlanpiaci szereplők a járványhelyzet miatt. A néhány napja megrendezett Portfolio Property Investment Forumon az előadók felvázolták az ingatlanpiac lehetséges jövőbeni irányait, még ha arról nem is sokat tudhatunk.

A mostani pandémia a harmadik olyan változás 20 év alatt, ami meghatározó az ingatlanpiac életében is. Nagyon eltérően, de hasonló kihívásokkal néznek szembe az egyes szegmensek, miközben szerencsére működik a piac, ezt két nemrég eladott irodaház is igazolja – mondta a konferencia nyitó beszédében Noah Steinberg, a Wing elnök-vezérigazgatója és a RICS magyarországi elnöke.

Már látjuk a fényt az alagút végén, tette hozzá Spencer Levy, a CBRE szakértője, hiszen a kihívások mellett a bővülés is látszik: egyre több a befektető, több adásvétel zajlik és olyan országokból érdeklődnek a budapesti piac iránt, mint Szingapúr, Dél-Korea, illetve Európából is számosan – többek között a kedvező lokáció, illetve a hozamkörnyezet miatt.

Az ipari ingatlanpiac ma egyértelműen átvette a hotel és a retail eddigi domináns szerepét, bár a szereplők többsége további növekedést vár, egyesek szerint azonban 2021 nem lesz olyan erős, mint 2020. A lakópiacon egyfajta átrendeződés figyelhető meg, hiszen a fejlesztések kapcsán a központi részekről átterelődött a figyelem a város külső részei felé.

Az irodapiacon az alkalmazottak várhatóan visszatérnek dolgozni a munkahelyükre, és bár most 5-15 százalékos üresedést tapasztalhatunk, de a következő év végén már ez is stabilizálódhat. Egy másik fontos kérdés, hogy hogyan fognak átalakulni az irodaterek. A kiskereskedelem is gyorsan regenerálódhat, hiszen az emberek pénzt akarnak költeni, ezt hívják a retailpiac revansának. A hotelpiac van a legnehezebb helyzetben, ezen belül a belföldi utazás fog a leghamarabb magához térni, míg a nemzetközi turizmus 2023-ban már jól teljesíthet. 

A járvány első hullámát átvészeltük, de vajon hogyan menjünk tovább?

Míg az előző krízis pénzügyi válság volt, a mostani nem az, hiszen van likviditás, így a kérdés az: milyen termékbe érdemes most befektetni, hangsúlyozta Kibédi Varga Lóránt, a CBRE Hungary ügyvezetője. Mindemellett most csak a jelenről beszélhetünk, hiszen a következő évekről szinte semmit sem tudunk. Az iroda- és a közösségi területek átértékelődnek, hiszen a home office mellett mindenkinek hiányzik egyfajta humán interakció. Amit a vállalatok most megspórolnak, annak egy részét a dolgozók otthon fizetik ki, így nem biztos, hogy minden visszatér a régi mederbe – magyarázta Dános Pál MRICS, a KPMG igazgatója.

Az e-kereskedelem nagyot ugrott az elmúlt időszakban, ennek ellenére a retail és a közösségi terek is vissza fognak jönni, nem is csak a vásárlás, sokkal inkább a közösségi élmény miatt. Jó hír, hogy van befektetői érdeklődés, rossz hír viszont, hogy sokkal inkább az opportunista befektetők irányából, de összességében bízom a gyors helyreállásban, mondta Gereben Mátyás MRICS, a CPI Hungary országmenedzsere.

A kivitelezési költségekben egy 10-12 százalékos árkorrekciót tapasztalunk. A jövő igényeiről viszont még elhamarkodott volna következtetéseket levonni, most még nem kell gyökeresen más alaprajzokban és teljesen új struktúrában gondolkodni, emelte ki Dr. Schrancz Mihály, a Property Market ügyvezető igazgatója. Irodapiaci szempontból csak akkor lehet hibrid megoldással (iroda+home office) költséget csökkenteni, ha a cégek átállnak a shared deskre, ami megint csak vitákhoz fog vezetni a munkavállalók oldaláról. A jövőben a minőségi iroda még jobban felértékelődik, növekedni fog az egy főre jutó irodaterület. Az lehet, hogy a vállalati területigények minimálisan csökkenni fognak, de közel sem 20-30 százalékkal, amiről a májusi előrejelzések szóltak.

Hosszú távon az alacsony kamatkörnyezet mellett fennmaradhat a jó befektetési környezet, a mostani takarékosság miatt a COVID-19 után akár még több pénz is lehet a nagyvilágban, ami felértékelheti az eszközöket is. A kivitelezésben akár 15-20 százalékos árkorrekciót is látunk, de megjelent az építőipar tisztulása is, mondta Tatár Tibor MRICS, a Futureal vezérigazgatója.

Mi lesz az irodapiacon?

Az irodapiacon valószínűleg hosszabb távon fog lecsapódni a jelenlegi helyzet, a lokáció, a minőség és a szolgáltatási kör fogja meghatározni az iroda iránti keresletet. A szállodák kapcsán most már optimistábbak a befektetői várakozások, továbbra is jó kondíciókkal lehet megállapodni a szállodákkal, akik általában hosszú távra terveznek. A retailben nemcsak bérlők és bérbeadók vannak, hanem látogatók is, akikre eddig talán kevésbé figyeltünk, emelte ki Ágházi Gyula MRICS, a Gránit Pólus vezérigazgatója.

A mostani helyzet újratervezést igényel, hiszen van egy bizonytalanság, keressük a lehetőséget, hogy hol segítsünk a bérlőknek, ami hosszú távon kamatozik. Nem gondolom, hogy lefelé indult a piac, a mi számaink nem ezt mutatják, jelezte Kalaus Valter MRICS, a VLK Cresa ügyvezető partnere.

Az építőipar lassulása például pozitívan hat a költségekre, túl nagy változásra azonban nem számítok, a mostani helyzet egyelőre úgy tűnik, hogy csak egy buktató az életünkben, de a pandémia az ingatlanpiac fundamentumait nem változtatja meg, változás helyett inkább igazodásra lesz szükség – mondta Kovács András, az Indotek Group értékesítési igazgatója.

A fő probléma a bizonytalanság, hiszen nem tudják a cégvezetők, hogy mire készüljenek. Az üresedési ráta 10-12 százaléknál tekinthető egészségesnek, így van még tér a piac flexibilitásának növelésére. A jövőben el fognak válni a jó termékek és a rossz termékek, akárcsak a jó bérbeadók és a rossz bérbeadók. Egy belvárosi telken például nem csökkenhet a bérleti díj, így az egyetlen út a színvonal emelkedése lesz. A rosszabb adottságú házaknál viszont most ki fognak esni a csontvázak – hangsúlyozta Salamon Adorján MRICS, az Eston International vezérigazgatója.

A korábbi válság tapasztalatai miatt most nem olyan rossz a helyzet, a mostani fejlesztési volumen felszívható. Ráadásul úgy tűnik, hogy a pandémia egy év alatt le fog zajlani, miközben egy fejlesztési terv legalább 3 évre szól, így ezt remélhetőleg át fogja hidalni a piac – hívta fel a figyelmet Schőmer Norbert MRICS, a Wing irodafejlesztésekért felelős vezérigazgató-helyettese. Mivel mindenki kivárásra játszik, kevesebb a tranzakció, a megüresedett területeket jóval kisebb merítésből kell most feltölteni, ami a verseny kiéleződéséhez vezet.

A bérleti díjakban elindultunk egy stagnálás vagy enyhe korrekció felé, az albérleti, másodlagos piaci lehetőségek most jóval nagyobb volumenben állnak rendelkezésre. Valóban nagyon rövid időre látunk csak előre, ami a tervezhetőség és az elköteleződés kapcsán is rányomhatja bélyegét a tranzakciókra a közeljövőben – összegezte a tapasztalatokat Simonyi Balázs MRICS, a CPI Hungary bérbeadási igazgatója.

Média forrás: realista.hu
A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!

Az ingatlanpiac jelenéről beszélhetünk, a jövő szinte ismeretlen

Nagyon eltérően, de hasonló kihívásokkal küzdenek az egyes ingatlanpiaci szereplők a járványhelyzet miatt. A néhány napja megrendezett Portfolio Property Investment Forumon az előadók felvázolták az ingatlanpiac lehetséges jövőbeni irányait, még ha arról nem is sokat tudhatunk.

A mostani pandémia a harmadik olyan változás 20 év alatt, ami meghatározó az ingatlanpiac életében is. Nagyon eltérően, de hasonló kihívásokkal néznek szembe az egyes szegmensek, miközben szerencsére működik a piac, ezt két nemrég eladott irodaház is igazolja – mondta a konferencia nyitó beszédében Noah Steinberg, a Wing elnök-vezérigazgatója és a RICS magyarországi elnöke.

Már látjuk a fényt az alagút végén, tette hozzá Spencer Levy, a CBRE szakértője, hiszen a kihívások mellett a bővülés is látszik: egyre több a befektető, több adásvétel zajlik és olyan országokból érdeklődnek a budapesti piac iránt, mint Szingapúr, Dél-Korea, illetve Európából is számosan – többek között a kedvező lokáció, illetve a hozamkörnyezet miatt.

Az ipari ingatlanpiac ma egyértelműen átvette a hotel és a retail eddigi domináns szerepét, bár a szereplők többsége további növekedést vár, egyesek szerint azonban 2021 nem lesz olyan erős, mint 2020. A lakópiacon egyfajta átrendeződés figyelhető meg, hiszen a fejlesztések kapcsán a központi részekről átterelődött a figyelem a város külső részei felé.

Az irodapiacon az alkalmazottak várhatóan visszatérnek dolgozni a munkahelyükre, és bár most 5-15 százalékos üresedést tapasztalhatunk, de a következő év végén már ez is stabilizálódhat. Egy másik fontos kérdés, hogy hogyan fognak átalakulni az irodaterek. A kiskereskedelem is gyorsan regenerálódhat, hiszen az emberek pénzt akarnak költeni, ezt hívják a retailpiac revansának. A hotelpiac van a legnehezebb helyzetben, ezen belül a belföldi utazás fog a leghamarabb magához térni, míg a nemzetközi turizmus 2023-ban már jól teljesíthet. 

A járvány első hullámát átvészeltük, de vajon hogyan menjünk tovább?

Míg az előző krízis pénzügyi válság volt, a mostani nem az, hiszen van likviditás, így a kérdés az: milyen termékbe érdemes most befektetni, hangsúlyozta Kibédi Varga Lóránt, a CBRE Hungary ügyvezetője. Mindemellett most csak a jelenről beszélhetünk, hiszen a következő évekről szinte semmit sem tudunk. Az iroda- és a közösségi területek átértékelődnek, hiszen a home office mellett mindenkinek hiányzik egyfajta humán interakció. Amit a vállalatok most megspórolnak, annak egy részét a dolgozók otthon fizetik ki, így nem biztos, hogy minden visszatér a régi mederbe – magyarázta Dános Pál MRICS, a KPMG igazgatója.

Az e-kereskedelem nagyot ugrott az elmúlt időszakban, ennek ellenére a retail és a közösségi terek is vissza fognak jönni, nem is csak a vásárlás, sokkal inkább a közösségi élmény miatt. Jó hír, hogy van befektetői érdeklődés, rossz hír viszont, hogy sokkal inkább az opportunista befektetők irányából, de összességében bízom a gyors helyreállásban, mondta Gereben Mátyás MRICS, a CPI Hungary országmenedzsere.

A kivitelezési költségekben egy 10-12 százalékos árkorrekciót tapasztalunk. A jövő igényeiről viszont még elhamarkodott volna következtetéseket levonni, most még nem kell gyökeresen más alaprajzokban és teljesen új struktúrában gondolkodni, emelte ki Dr. Schrancz Mihály, a Property Market ügyvezető igazgatója. Irodapiaci szempontból csak akkor lehet hibrid megoldással (iroda+home office) költséget csökkenteni, ha a cégek átállnak a shared deskre, ami megint csak vitákhoz fog vezetni a munkavállalók oldaláról. A jövőben a minőségi iroda még jobban felértékelődik, növekedni fog az egy főre jutó irodaterület. Az lehet, hogy a vállalati területigények minimálisan csökkenni fognak, de közel sem 20-30 százalékkal, amiről a májusi előrejelzések szóltak.

Hosszú távon az alacsony kamatkörnyezet mellett fennmaradhat a jó befektetési környezet, a mostani takarékosság miatt a COVID-19 után akár még több pénz is lehet a nagyvilágban, ami felértékelheti az eszközöket is. A kivitelezésben akár 15-20 százalékos árkorrekciót is látunk, de megjelent az építőipar tisztulása is, mondta Tatár Tibor MRICS, a Futureal vezérigazgatója.

Mi lesz az irodapiacon?

Az irodapiacon valószínűleg hosszabb távon fog lecsapódni a jelenlegi helyzet, a lokáció, a minőség és a szolgáltatási kör fogja meghatározni az iroda iránti keresletet. A szállodák kapcsán most már optimistábbak a befektetői várakozások, továbbra is jó kondíciókkal lehet megállapodni a szállodákkal, akik általában hosszú távra terveznek. A retailben nemcsak bérlők és bérbeadók vannak, hanem látogatók is, akikre eddig talán kevésbé figyeltünk, emelte ki Ágházi Gyula MRICS, a Gránit Pólus vezérigazgatója.

A mostani helyzet újratervezést igényel, hiszen van egy bizonytalanság, keressük a lehetőséget, hogy hol segítsünk a bérlőknek, ami hosszú távon kamatozik. Nem gondolom, hogy lefelé indult a piac, a mi számaink nem ezt mutatják, jelezte Kalaus Valter MRICS, a VLK Cresa ügyvezető partnere.

Az építőipar lassulása például pozitívan hat a költségekre, túl nagy változásra azonban nem számítok, a mostani helyzet egyelőre úgy tűnik, hogy csak egy buktató az életünkben, de a pandémia az ingatlanpiac fundamentumait nem változtatja meg, változás helyett inkább igazodásra lesz szükség – mondta Kovács András, az Indotek Group értékesítési igazgatója.

A fő probléma a bizonytalanság, hiszen nem tudják a cégvezetők, hogy mire készüljenek. Az üresedési ráta 10-12 százaléknál tekinthető egészségesnek, így van még tér a piac flexibilitásának növelésére. A jövőben el fognak válni a jó termékek és a rossz termékek, akárcsak a jó bérbeadók és a rossz bérbeadók. Egy belvárosi telken például nem csökkenhet a bérleti díj, így az egyetlen út a színvonal emelkedése lesz. A rosszabb adottságú házaknál viszont most ki fognak esni a csontvázak – hangsúlyozta Salamon Adorján MRICS, az Eston International vezérigazgatója.

A korábbi válság tapasztalatai miatt most nem olyan rossz a helyzet, a mostani fejlesztési volumen felszívható. Ráadásul úgy tűnik, hogy a pandémia egy év alatt le fog zajlani, miközben egy fejlesztési terv legalább 3 évre szól, így ezt remélhetőleg át fogja hidalni a piac – hívta fel a figyelmet Schőmer Norbert MRICS, a Wing irodafejlesztésekért felelős vezérigazgató-helyettese. Mivel mindenki kivárásra játszik, kevesebb a tranzakció, a megüresedett területeket jóval kisebb merítésből kell most feltölteni, ami a verseny kiéleződéséhez vezet.

A bérleti díjakban elindultunk egy stagnálás vagy enyhe korrekció felé, az albérleti, másodlagos piaci lehetőségek most jóval nagyobb volumenben állnak rendelkezésre. Valóban nagyon rövid időre látunk csak előre, ami a tervezhetőség és az elköteleződés kapcsán is rányomhatja bélyegét a tranzakciókra a közeljövőben – összegezte a tapasztalatokat Simonyi Balázs MRICS, a CPI Hungary bérbeadási igazgatója.

Média forrás: realista.hu

Tetszett a cikk? Itt megoszthatja!

PARTNEREINK

MBSZ IMEDIA - Médiafigyelő Médiafigyelés MTI Brand Trend HuGBC